صبوری کنید...
پادکست پارسی
مارتیک

مارتیک

مارتیک قره‌خانیان با نام هنری مارتیک (زادهٔ ۲۶ تیر ۱۳۲۸ در آبادان)، خواننده، آهنگساز، تنظیم‌کننده و نوازنده گیتار ارمنی‌تبار اهل ایران و ساکن آمریکا است.

زندگی‌نامه

مارتیک قره‌خانیان ۲۶ تیر ۱۳۲۸ از والدینی ارمنی در آبادان متولد شد. از پانزده سالگی به موسیقی روی آورد و در شانزده سالگی جهت پیگیری کار حرفه‌ای خود عازم تهران شد و فعالیت خود را با نوازندگی گیتار و خواندن ترانه‌های خارجی آغاز نمود. پس از روی آوردن به خواندن ترانه‌های فارسی و همراهی بزرگانی چون گوگوش و حسن شماعی زاده در اجرا و ساخت آهنگ ترانه و شرکت در برنامه‌های تلویزیونی پیش از انقلاب ایران مثل برنامهٔ تلویزیونی «پنجره» وی به سرعت مورد توجه عموم قرار گرفت. او ترانهٔ حریر را در سال ۱۳۵۵ به عنوان اولین ترانهٔ فارسی زبانش خواند و گوگوش را در کنسرتی در برج ایفل پاریس به عنوان نوازندهٔ گیتار به همرا گروه سل همراهی نمود و ترانهٔ چلچله را نیز برای حسن شماعی زاده نوشت و در پاسخ آهنگی را از وی به رسم تشکر هدیه گرفت. دو سال پس از انقلاب ایران وی از ایران خارج و ساکن لس آنجلس آمریکا گشت.

مارتیک به سبب سبک غریب موسیقی خود در فرهنگ و موسیقی ایرانی، تا دههٔ ۷۰ محبوبیت چندانی در برابر خوانندگانی همچون معین، ابی و بیژن مرتضوی نداشت و از این رو تصمیم به تغییر سبک خود گرفت. در این میان، آهنگ‌هایی که در محبوبیت او تأثیر چشم‌گیری داشتند، آهنگ‌های «بهار»، «ماه»، «تو نشنیدی صدات کردم»، «دو دلبر» و… با آهنگسازی و تنظیم آهنگساز سرشناس ایرانی صادق نوجوکی بودند.

بیشتر اشعار ترانه‌های وی از شاعرانی چون زویا زاکاریان، مسعود فردمنش، جهانبخش پازوکی، بیژن سمندر و شهیار قنبری با آهنگسازان سرشناسی مانند صادق نوجوکی و منوچهر چشم آذر بوده‌است. صدا و ترانه‌های وی طرفداران زیادی در میان متولدین دهه‌های چهل، پنجاه و شصت شمسی دارد و یادآور خاطراتی بسیار شیرین برای آن‌ها است. آخرین آلبوم مارتیک، سایه‌نشین نام دارد که در اواخر سال ۱۳۹۳ (فوریه ۲۰۱۵) به بازار ارائه شد.

در سالهای اخیر(۲۰۱۸ و ۲۰۱۹) کنسرتهای مشترک مارتیک و گوگوش میان مخاطبینشان با اقبال فراوان مواجه شده و این همکاری شیرین و نوستالوژیک همچنان ادامه دارد و در (۲۰دسامبر۲۰۱۹) کنسرت مشترک پاریس مارتیک و گوگوش به صورت مستقیم از شبکه تلویزیونی منوتو پخش شد. این کنسرت نشان داد که با وجود سن بالا و این که مارتیک تقریبا هم سن و سال خوانندگان بزرگی مانند گوگوش؛ داریوش؛ ابی و با این که چند سال از معین بزرگتر است اما از قدرت نفس بالائی برخوردار است؛ روی صحنه احساساتی نمی شود؛ بغض نمی کند و بهترین توان خود را به کار می بندد و بهترین ترانه را تقدیم مخاطب می کند. تمرین نفس و فالش نخواندن دو تا از مزیت های بزرگ هر خواننده ای است که اجرای زنده برگزار می کند و مخاطبین را که گوششان و هوششان از اجرای ضبط شده مملو است دچار تعجب نمی کند.

ترانه‌شناسی

تو رو یادم نمی ره (۱۳۶۲/۱۹۸۳)

رفاقت (۱۳۶۵/۱۹۸۶)

پرنده (۱۳۶۶/۱۹۸۷)

ستاره (۱۳۶۸/۱۹۸۹)

بهار (۱۳۷۱/۱۹۹۲)

خاطره ۸ (مهمون) (۱۳۷۲/۱۹۹۳) مشترک با شهره

هوسا (ارمنی) (۱۳۷۴/۱۹۹۵)

صدف و سنگ (۱۳۷۴/۱۹۹۵)

نوای عشق (۱۳۷۵/۱۹۹۶)

عطر لحظه ها (۱۳۷۶/۱۹۹۷)

با شما (۱۳۸۱/۲۰۰۲)

سایه نشین (۱۳۹۳/۲۰۱۵)


تک آهنگ ها

آهنگسازی یا تنظیم برای خواننده‌ها

مارتیک برای شادمهر، گوگوش، شهره، هلن، عارف و … آهنگسازی کرده‌است.

جستارهای وابسته

  • ترانه‌شناسی مارتیک

منابع

  • مصاحبه با مارتیک در رادیوفردا
  • وبسایت رسمی منتسب به مارتیک

  • 88
  • 4.5

یادداشت های کاربران

: / :
لیست موسیقی
پاک کردن

هنوز از صدایی خوشتون نیومده